СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК УКРАЇНСЬКОЇ БІБЛІОГРАФІЇ В ХІХ СТ. (НА МАТЕРІАЛАХ ГАЗЕТИ «ОДЕССКИЙ ВЕСТНИК») - Левченко, Г. С. (Бібліотечний меркурій, 2019)
Стаття присвячена дослідженнюролі газети «Одесский вестник» у становленні та розвитку української бібліографії в ХІХ ст. Охарактеризовано основні напрями розвитку української бібліографії та розкриті основні фактори її формування. На прикладі публікацій на сторінках газети «Одесский вестник» охарактеризовано складові елементи становлення і розвитку української бібліографії. Проаналізовано роль та значення комплексного дослідження бібліографічних публікацій на шпальтах газети «Одесский вестник» у процесі становлення загально-української бібліографії. Практичне значення результатів дослідження складається в наданні певної інформації бібліотечним працівникам у формуванні спеціалізованих фондів української бібліографії. Вивчення зазначеної теми дозволяє здійснювати реконструкцію раніше невідомих або втрачених книжкових зібрань, досліджувати читацьке коло тієї чи іншої книги, виданої в ХІХ ст., простежити шляхи її поширення та долю.