ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ У НАЦІОНАЛЬНІЙ БІБЛІОТЕЦІ УКРАЇНИ ІМЕНІ В. І. ВЕРНАДСЬКОГО У МІЖВОЄННИЙ ПЕРІОД - Клименко, Оксана Зіновіївна; Сокур, Олена Леонідівна (Бібліотечний меркурій, 2025)
Представлено підвищення професійного рівня бібліотекарів у 1920–1930-ті роки функціонування Всенародної бібліотеки України (нині Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського), репрезентовано започаткування перших курсів з професіоналізації бібліотечних кадрів на базі книгозбірні. Отримано результати, які формують системні уявлення про витоки започаткування системи підготовки та підвищення фахового рівня бібліотекарів на базі найбільшої книгозбірні держави. У світлі повномасштабної військової агресії, яку розпочала Російська Федерація проти незалежної України, особливого значення набуває висвітлення і популяризація правдивої історії України та історії бібліотечної справи зокрема. Надзвичайно показовою є складна історія найбільшої книгозбірні країни, яка прагнула розгорнути свою діяльність за прикладом найкращих бібліотек світу, але зазнала значних утисків з боку радянської тоталітарної системи, спрямованої на знищення всіх починань талановитих науковців. Не стала винятком і організація системи підвищення кваліфікації бібліотекарів, котру планували розгорнуту на базі Всенародної бібліотеки України і яка мала стати базовою установою з підготовки середнього бібліотечного персоналу для всіх наукових бібліотек України. * Стаття підготовлена у межах науково-дослідної теми Інституту бібліотекознавства Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського «Теоретичні та прикладні аспекти організації діяльності бібліотечно-інформаційного комплексу в сучасних умовах» (2023–2025).