АНГЛОМОВНІ ВИДАННЯ В ОСОБИСТОМУ КНИЖКОВОМУ ФОНДІ ПРОФЕСОРА А. Г. ГОТАЛОВА-ГОТЛІБА НАУКОВОЇ БІБЛІОТЕКИ ОДЕСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ І. І. МЕЧНИКОВА - Алєксєєнко, М. В.; Левченко, В. В. (Бібліотечний меркурій, 2019)
У статті репрезентовано англомовні видання книжкового фонду професора А. Г. Готалова-Готліба з Наукової бібліотеки Одеського національного університету імені І. І. Мечникова. Англомовні видання представлено та розглянуто в контексті одного з аспектів його наукової діяльності, присвяченої вивченню історії педагогіки й системи освіти в багатьох країнах світу, в тому числі в Англії та США. Джерела появи перерахованих в додатку англомовних видань встановити не вдалося. Проте їх наявність у книжковій колекції вченого додатково характеризують його ретельне і поглиблене дослідження питань історії педагогіки та системи освіти в Англії та США. Показано основні етапи становлення та розвитку вченого. Охарактеризовано основні теоретикометодологічні підходи в його науковій діяльності. Підсумовано про відсутність в історіографії дослідження, в якому було б комплексно вивчено багатосторонню діяльність науковця. Проведено класифікацію та аналіз джерельної бази дослідження, основу якої складають документальні джерела. Висвітлено становлення та еволюція історико-педагогічних поглядів вченого. З’ясовано особливості його теоретичних і концептуальних поглядів. Зазначено, що наукова діяльність вченого справила значний вплив на розгортання досліджень в УСРР щодо історії системи освіти та педагогіки в різних країнах світу. Вказано, що популяризовані вченим європейські ідеї реформаторської педагогіки мали важливий вплив на розвиток української системи освіти та вітчизняної педагогічної науки в 1920-х рр. Зроблено висновок, що інтелектуальна спадщина професора А. Г. Готалова-Готліба заслуговує на проведення детального комплексного наукового дослідження.