БІБЛІОТЕЧНІ ОНЛАЙН-ПОСЛУГИ ПІД ЧАС COVID‑19: ДОСВІД БІБЛІОТЕК ХОРВАТІЇ ТА УКРАЇНІ - Холцер, Дуня; Горбань, Юрій; Масіна, Делія Діна; Скаченко, Олена (Бібліотечний меркурій, 2021)
Стаття має на меті визначити діяльність з надання онлайн-послуг під час вимушеного карантину на прикладі діяльності публічних бібліотек Хорватії та університетських бібліотек України. Дослідження було спрямоване на виявлення, аналіз та характеристику онлайнових послуг, пропонованих бібліотеками для встановлення віддаленого обслуговування клієнтів під час вимушеного карантину. Результати дослідження представлені у трьох розділах. Перший аналізує роботу хорватських публічних бібліотек; у другому – досвід українських бібліотек, у третьому – Наукової бібліотеки КНУКіМ. Наукова новизна статті полягає у визначенні практик надання онлайн-послуг бібліотеками Хорватії та України під час пандемії COVID‑19. Дослідження показує, що як хорватські публічні бібліотекарі, так і українські продемонстрували, що можуть швидко адаптуватися та використовувати цифрові технології в інтересах своїх меценатів. Бібліотеки пройшли шлях від розробки образних практик до творчих Інтернет-просторів лише за пару тижнів. Результатом стала велика кількість створеного контенту, наприклад, майстер-класи для дітей та дорослих; трансляції онлайн-подій, організація віртуальних виставок та збір перевірених довідкових джерел для досліджень та навчання. Ще одним із наслідків цієї кризи став прискорений розвиток цифрових бібліотечних послуг, включаючи онлайн-реєстрацію та придбання електронних книг публічними бібліотеками. Громадська реакція була більшою, ніж будь-коли, включаючи стеження, коментування та обмін цифровим вмістом, створеним або спільним для публічних бібліотек. Дослідження показало, що проблеми пандемії COVID‑19 посилили оцифрування українських бібліотек та призвели до змін у діяльності. Університетські бібліотеки швидко адаптувались до віддаленої роботи, пропонуючи своїм користувачам різноманітні віддалені послуги. Автори сподіваються, що розглянуті практики сприятимуть розповсюдженню кращого досвіду роботи бібліотек під час карантину загалом та онлайн-сервісів із дистанційного обслуговування зокрема.