РОЗВИТОК ДОВІДКОВИХ ВИДАНЬ З БІБЛІОТЕЧНОЇ СПРАВИ ТА СТАНОВЛЕННЯ БІБЛІОТЕЧНОЇ ЕНЦИКЛОПЕДИСТИКИ В УКРАЇНІ - Соколов, Віктор Юрійович (Бібліотечний меркурій, 2025)
Визначено сутність, завдання та особливості становлення бібліотечної енциклопедистики. Висвітлено розвиток довідкових, у тому числі – енциклопедичних, видань з бібліотечної справи та суміжних галузей в окремих країнах світу та в Україні у другій половині XХ – на початку XХІ ст. З’ясовано та обґрунтовано важливість створення та поширення бібліотечних довідково-енциклопедичних видань для розвитку бібліотекознавства та галузевої енциклопедистики. Проаналізовано місце і значення становлення бібліотечної енциклопедистики та енциклопедичних видань для піднесення бібліотечної справи в цілому. Охарактеризовано бібліотечну енциклопедистику як закономірний феномен розвитку бібліотечної науки і практики, бібліотечних довідково-енциклопедичних видань та книжкової культури загалом. Встановлено, що розвинення бібліотечної енциклопедистики, з одного боку, зумовлене рівнем поступу бібліотекознавства та довідково-енциклопедичних видань, з іншого – є вагомим чинником підвищення ступеню фахової культури, науки й освіти галузі. У дослідженні окреслено основні тенденції розвитку бібліотечної енциклопедистики в Україні, зокрема – появу й піднесення електронних бібліотечних енциклопедій, що розширюють можливості доступу до фахових енциклопедичних знань. Доведено, що, незважаючи на низький рівень державної підтримки, українська бібліотечна енциклопедистика продовжує розвиватися, відповідно до загальносвітових закономірностей розвитку бібліотечної галузі та галузевої енциклопедистики.