ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТА ТЕХНОЛОГІЧНОГО ОНОВЛЕННЯ СУЧАСНИХ НАУКОВИХ БІБЛІОТЕК: ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ОГЛЯД - Кропочева, Наталія Миколаївна (Бібліотечний меркурій, 2025)
В статті представлено результати інформаційно-аналітичного аналізу тенденцій розвитку наукових бібліотек закладів вищої освіти країн Європейського Союзу, Великобританії, Індонезії, Індії, США та України. Розглянуто стан відображення розвитку наукових бібліотек в контексті короткотривалої та довгострокової перспективи. Здійснено контент-аналіз принципів цифрової трансформації та технологічного оновлення наукових бібліотек на фоні актуалізації завдань в непростих умовах воєнного стану. Охарактеризовано основні тенденції розвитку наукових бібліотек закладів вищої освіти через проєктування та активне впровадження таких напрямів стратегічного розвитку: впровадження цифрових технологій, переосмислення ролі бібліотечних фахівців, зміна в рівнях доступу до наукової інформації, адаптація до нових форм академічного співробітництва. Проведено інформаційно-аналітичний огляд публікацій, у тематичному спектрі якого відображено рівень представленості досліджень теоретичного та прикладного характеру упродовж 2022–2025 рр. на основі методу частотного аналізу ключових слів і назв публікацій, значно локалізувало межі вибірки і групування документів, релевантних до теми нашого дослідження, за такими критеріями: тип і вид джерела, зміст (тема) статті. Наведений перелік згрупованих публікацій за результатами досліджень науковців країн Європейського Союзу, США, Пакистану, Індонезії, Великобританії та України встановлено ключові напрями довготривалого розвитку наукових (академічних) бібліотек, диференційованих за технологічними, організаційно-структурними компонентами діяльності: автоматизація та цифрова трансформація бібліотек, майбутнє бібліотек у цифрову епоху, мейкерспейси (makerspace), публікації з відкритого доступу та репозитаріїв, перехід до «зелених» бібліотек, соціальна відповідальність бібліотек, публікації з питань бібліометричних досліджень. На основі зібраного дослідницького матеріалу та використовуючи семантичний спектр назв охарактеризовано основні напрями розвитку наукових бібліотек.