КОМУНІКАТИВНІ ВІДНОСИНИ ОДЕСЬКОГО ІСТОРІКА С. І.-Я. БОРОВОГО З КИЇВСЬКИМИ КОЛЕГАМИ І. Д. БОЙКОМ ТА І. О. ГУРЖІЄМ

Автор(и)

  • В. В. Левченко Одеський національний морський університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2707-3335.2021.2(26).245119

Ключові слова:

І. Д. Бойко, І. О. Гуржій, С. І.-Я. Боровий, листи, історичне джерело, історіясистеми освіти, історіографія.

Анотація

Стаття присвячена репрезентації листів знаних київських істориків І. О. Гуржія й І. Д. Бойка до одеського колеги С. І.-Я. Борового. Ці листи за період першої половини 1960-х рр. зберігаються в Державному архіві Одеської області, в фонді особового походження професора С. І.-Я. Борового. Листи є цінним джерелом вивчення наукової біографії та комунікаційної мережі істориків 1960-х рр. Уперше опубліковано маловідомі архівні документи – листування з одеським істориком київських колег, які в період 1940-х – 1960-х рр. працювали в різних структурах АН УРСР. Ці джерела відображають їх діяльність та зв’язки з одеським колегою. Метою цієї археографічної розвідки є актуалізація маловідомих архівних джерел, що значно доповнюють відомості про співпрацю та особисті контакти між одеським та київськими істориками, біографії яких та певні аспекти їх наукової діяльності розкрито у коментарях. Листи проливають світло на їх наукові плани та творчу лабораторію кореспондентів, погляди на громадські та культурні питання. У статті розглядаються інформативні можливості листів провідних київських істориків зазначеного періоду щодо становища в історичній науці та соціокультурній ситуації в країні загалом. Епістоли цих вчених-істориків представляють безперечний інтерес для історії радянської історіографії, зокрема, та історії історичної науки. Надані матеріали відображають окремі фрагменти професійної діяльності двох вчених та їх особисті й наукові комунікативні зв’язки з деякими представниками радянського наукового співтовариства. Епістоли дозволяють відтворити деякі деталі історії радянської історичної науки, певні епізоди біографії низки радянських вчених тих років на тлі подій соціокультурного середовища. Листи вчених, незважаючи на присутність потужних особистих властивостей, відрізняє висока організованість тексту, вміння бачити головне в подіях, гранична чіткість в оцінці ситуації та викладі своїх думок. Публікація листів супроводжується досить повними коментарями щодо їх змісту та вводить до наукового обігу цінне історичне джерело.

Посилання

Borovoy S. Vospominaniya. [Memories]. Moskva, Ierusalim, 1993, 384 p.

Derzhavnyi arkhiv Odeskoi oblasti: putivnyk [The State archives of Odessa region: guide-book]. Odesa, 2012. Vol. 1: Fondy osobovoho pokhodzhennia [Funds of the special origin], 292 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-02-14

Як цитувати

Левченко , В. В. (2023). КОМУНІКАТИВНІ ВІДНОСИНИ ОДЕСЬКОГО ІСТОРІКА С. І.-Я. БОРОВОГО З КИЇВСЬКИМИ КОЛЕГАМИ І. Д. БОЙКОМ ТА І. О. ГУРЖІЄМ. Бібліотечний меркурій, (2(26), 49–56. https://doi.org/10.18524/2707-3335.2021.2(26).245119

Номер

Розділ

Інформаційно-бібліографічні дослідження